מספר הילדים, שסובלים מתת תזונה חמור, היה במגמת עליה עוד לפני שהמלחמה באוקראינה איימה להכניס את העולם למשבר מזון רציני הרבה יותר. סכסוכים, שינויי אקלים והשלכות נגיף הקורונה כבר הכבידו על יכולתן של משפחות רבות להאכיל את ילדיהם. העולם מתקדם לעבר רעב עולמי שניתן למניעה.
דו"ח חדש שפורסם היום מראה כי, למרות שמספר הילדים הסובלים מתת תזונה חמור נמצא במגמת העליה והטיפולים מצילי החיים נמצאים אף הם בעליית מחירים מתמדת, המימון העולמי להצלת הילדים נמצא בסכנה.
נכון להיום, לפחות ל-10 מיליון ילדים הסובלים מתת תזונה חמור אין גישה לטיפול היעיל ביותר, שהוא מזון מיוחד לתת תזונה הניתן לצריכה מיידית ואינו זקוק לירור או חימום. ארגון יוניסף מזהיר כי השילוב בין זעזועים גלובליים, שנגרמים על ידי המלחמה באוקראינה ומאיימים על הבטחון התזונתי העולמי, יחד עם חוסר ההשקמות לאחר מגפת הקורונה, בצורות מתמשכות במדינות מסוימות יצרו מצב שישנה עלייה משמעותית בתת תזונה.
בינתיים, מחירו של מזון מיוחד לתת תזונה חמור צפוי לעלות בכ-16% במהלך ששת החודשים הקרובים עקב עלייה חדה בעלות חומרי הגלם. זה עלול להשאיר עד 600,000 ילדים נוספים ללא גישה לטיפול מציל חיים ברמות ההוצאות הנוכחיות. גם עלויות המשלוח והמשלוח צפויות להישאר גבוהות.
אילת כהן, סמנכלי"ת יוניסף ישראל: "עבור מיליוני ילדים מדי שנה, אריזות המזון הטיפולי האלה עושות את ההבדל בין חיים למוות. עליית מחירים של 16% אולי נשמעת סבירה וניתנת לניהול בהקשר של שווקי מזון עולמיים, אבל בסוף שרשרת האספקה הזו נמצא ילד הסובל מתת-תזונה חמור ביותר, ועבורו השינויים האלה קובעים אם יחייה או ימות."
מהו תת תזונה חמור?
כאשר ילדים רזים מדי לגובהם וכתוצאה מכך מערכת החיסון מוחלשת - היא הצורה המיידית, הגלויה ומסכנת החיים ביותר של תת תזונה חמור. ברחבי העולם, לפחות 13.6 מיליון ילדים מתחת לגיל 5 סובלים מתת תזונה חמור, וכתוצאה מכך אחד מכל חמישה ילדים ימות.
דרום אסיה נותרה של המוקד המרכזי לתת תזונה, שם בערך אחד מכל 22 ילדים סובל מתת תזונה חמור, פי שלושה מאפריקה שמדרום לסהרה. בכל שאר העולם, מדינות מתמודדות עם שיעורים גבוהים היסטורית של תת תזונה. באפגניסטן, למשל, 1.1 מיליון ילדים צפויים לסבול השנה מתת תזונה, כמעט כפול ממספרם בשנת 2018. הבצורת באזור קרן אפריקה גרומת לכך שמספר הילדים הסובלים מתת תזונה עלול לעלות במהירות מ-1.7 מיליון ל-2 מיליון, בעוד שצפויה עלייה של 26 אחוז בסאהל בהשוואה ל-2018.
אפילו מדינות הנמצאות ביציבות יחסית, כמו אוגנדה, הראו עלייה של 40% או יותר בתת תזונה חמור בקרב ילדים מאז 2016. זאת עקב עלייה בעוני וחוסר ביטחון תזונתי במשקי הבית שפוגעת בתזונת נשים בהריון ובילדים נשים. זעזועים הקשורים לאקלים, כולל בצורת מחזורית קשה וגישה לקויה למים נקיים ושירותי תברואה תורמים לעלייה במספרים.
הדו"ח מזהיר כי הסיוע למניעת תת תזונה נותר נמוך מאוד וצפוי לרדת בחדות בשנים הקרובות, עם תקווה קטנה להתאושש לרמות טרום-מגיפה לפני 2028. בניתוח חדש שנעשה עבור הדו"ח נמצא כי הסיוע העולמי שהושקע בטיפול בתת תזונה מסתכם רק ב-2.8 אחוזים מכלל ה- ODA (סיוע עולמי המעניקות מדינות הOECD) של מגזר הבריאות (סיוע לפיתוח רשמי) ו-0.2 אחוזים מכלל הוצאות ה-ODA.
כדי שנוכל לספק טיפול מציל חיים לכל ילד הסובל מתת תזונה חמור, יוניסף מציע את הצעדים הבאים:
- על ממשלות להגדיל את הסיוע לתת תזונה ב-59 אחוזים לפחות מעל רמות ה-ODA של 2019 כדי לעזור להגיע לכל הילדים הזקוקים לטיפול ב-23 מדינות הזקוקות לכך יותר מכל.
- המדינות צריכות לכלול טיפול בתת תזונה לילדים במסגרת תוכניות מימון בריאות ופיתוח לטווח ארוך, כך שכל הילדים יוכלו להפיק תועלת מתכניות טיפול, לא רק אלה שנמצאים במצבי משבר הומניטריים.
- יש לוודא שהקצאות תקציב לטיפול במשבר הרעב העולמי כוללות הקצאות ספציפיות להתערבויות מזון טיפוליות כדי לתת מענה לצרכים המיידיים של ילדים הסובלים מתת תזונה חמור.
- תורמים וארגוני החברה אזרחית צריכים לתעדף מימון לטיפול בתת תזונה כדי להבטיח מערכת אקולוגית מגוונת, צומחת ובריאה של תמיכה בתורמים.
"פשוט אין סיבה שילד יסבול מתת תזונה - לא כשיש לנו את היכולת למנוע זאת. אבל יש מעט זמן יקר להצית מחדש מאמץ עולמי למנוע, לזהות ולטפל בתת תזונה לפני שמצב רע יחמיר הרבה הרבה יותר". אילת כהן, סמנכלי"ת יוניסף.